Elke keer als ik iets lees over ons brein ben ik weer onder de indruk: hoe complex is het en wat er allemaal geregeld wordt met een enorme snelheid! Ons brein bevat naar schatting meer dan 100 miljard neuronen en de uitlopers van die neuronen hebben samen een lengte van 100.000 mijl- genoeg om de aarde vier keer te omcirkelen! Met ons brein onthouden we in de loop van ons leven tot wel 1 biljard stukjes aan informatie. Je brein kan tot 2,5 petabytes aan informatie bevatten, dat staat gelijk aan 300 uur televisie. En dan benutten we ons brein vaak nog niet eens ten volle…

Natuurlijk willen we onze hersenen in topconditie houden- tenminste, zorg dragen voor dat gedeelte waar we zelf iets aan kunnen doen. Ziektes en ongelukken zijn niet altijd tegen te houden, maar we kunnen ons brein wel voorzien van de juiste brandstof en het op een juiste manier behandelen, zodat het in topconditie blijft. Hieronder een aantal tips, waarmee je snel en makkelijk aan de slag kunt!

1. Eet de juiste vetten
Belangrijkste regel hierbij: vermijd het eten van geharde en bewerkte vetten. Gooi meteen alle margarine en bakvetten uit een knijpfles weg! Natuurlijke vetten spelen een rol bij het functioneren van hersencelmembranen, die belangrijk zijn voor de overbrenging van hersensignalen en uiteindelijk de hersenen in staat stellen om optimaal te functioneren.
Lees hierover meer in mijn serie boekjes, deel 1.

2. Drink voldoende water
Water voorziet je hersenen van schone energie. Ieder mens zou eigenlijk 8 glazen water (zo’n 2 liter) naast de thee en koffie moeten drinken om de hersenen maximaal te ondersteunen.
Hierover heb ik geschreven in deel 2!

3. Oefen je brein met puzzeltjes/ speciale games
Er zijn tegenwoordig speciale games op de markt om je korte termijn geheugen, je IQ en hersenvermogen te verbeteren. Eén van de bekendste en beste is Dual-N-back training. Ik heb hier zelf (nog) geen ervaring mee, ben meer van de cryptogrammen en sudoku’s….

4. Sporten
Sporten is van vitaal belang als je wilt dat je hersenen maximale prestaties kunnen leveren. Sporten helpt niet alleen bij het verlichten van stress en depressie, het stimuleert ook je geheugen en je hersenfunctie in het algemeen. Uit één onderzoek bleek dat het hersenvolume toenam op een aantal plaatsen, nadat deelnemers hadden gesport. Ook presteerden de deelnemers aanmerkelijk beter dan hun luiere tegenhangers, want ze presteerden 10 tot 15 procent beter op allerlei geheugen- en aandachtstaken nadat ze zich in het zweet gewerkt hadden.
Streef naar 20 minuten dagelijkse activiteit of meer voor het maximale effect. Ga wandelen, fietsen, zwemmen, joggen etc….

5. Slapen
Krijg je genoeg slaap? Zo niet, kan het zijn dat je hersenen eronder lijden. Slaap zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en uit onderzoek blijkt dat de concentratie, coördinatie, het geheugen en het humeur eronder lijden als dieren en mensen niet genoeg slaap krijgen. Zorg ervoor dat je tussen de 6 en 8 uur slaap krijgt per nacht voor het maximale effect. Homeopathie kan je helpen om beter te slapen.

6. Regelmatig seksueel actief zijn
Een verrassende invalshoek! Uit een onderzoek van een team van de Universiteit van Maryland bleek dat regelmatige seksuele activiteit nieuwe neuronen creëert in het brein en dat het ook de cognitieve functie verbetert. Uit een ander onderzoek (2010) bleek dat seksuele ervaringen celgroei in de hippocampus (een gebied dat van essentieel belang is voor langetermijngeheugen) veroorzaken. Om nog veel meer uit je seksuele energie te halen dan wij in het Westen gewend zijn, is het aan te raden om je eens te verdiepen in Tao. Seksuele energie is creatieve, scheppende energie en wij gaan er maar op een beperkte manier mee om. Voor meer info: http://mensenmassage.nl/taotraining/

7. Blijf in topconditie met homeopathie
Homeopathie is een makkelijke en prima manier om zowel fysiek als mentaal en emotioneel in goede conditie te blijven. Je hersenen hebben er ook baat bij. Ook als je merkt dat je geheugen wat achteruit gaat, of dat je moeite hebt met concentreren, kan homeopathie veel voor je betekenen. Ik vertel je er graag meer over!

Dit is nog maar een kleine greep uit wat je kunt doen om je brein te ondersteunen. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande, neem gerust contact op of schrijf je vraag/opmerking hieronder in het commentaarveld!

Op je gezondheid,

Harmke