Tijdens mijn consulten komt het regelmatig ter sprake (ook omdat ik er naar vraag!): Wat is je favoriete seizoen? Dit helpt mij om het goede homeopathische voorschrift voor iemand te maken. En het levert vaak vermakelijke gesprekken op.  Mensen kunnen namelijk ook een hartgrondige hekel aan een bepaald seizoen hebben!

Er zijn behoorlijk veel mensen die de winter als hun minst favoriete seizoen aanmerken. Ik hoor de winterliefhebbers al protesteren, maar toch is het zo. En dat heeft dan vaak te maken met hoe mensen zich voelen in de winter: wat meer in zichzelf, wat vlakker, moeilijker op gang te krijgen. Minder opgewekt, minder productief tot zelfs erg somber en depressief.

Vaak wordt dan een verband gelegd met een onbalans in de aanmaak van melatonine. Hoe zit dat?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat je slaap-/waakritme, oftewel biologische klok, controleert.

Bij mensen wordt melatonine geproduceerd uit serotonine in de pijnappelklier, ook wel epifyse genoemd. Het wordt in verschillende hoeveelheden losgelaten in je bloed en hersenvocht. De hoeveelheid waarmee melatonine wordt afgegeven staat in direct verband met de blootstelling aan licht van je netvlies. En hier komt het verband met de winter al om de hoek kijken: in de winter zijn de dagen korter en zijn we minder vaak buiten… we krijgen minder licht binnen als we niet oppassen.

Wanneer je ogen worden blootgesteld aan licht (dit kan zonlicht of kunstlicht zijn) wordt de productie van melatonine verminderd. Je blijft wakker en alert.  Krijgen je ogen minder licht binnen, dan wordt de aanmaak van melatonine weer opgestart om het lichaam voor te bereiden op de nacht.  Bij een normaal ritme piekt de aanmaak van melatonine tussen 11 uur ’s avonds en 3 uur ’s nachts en dan is de hoeveelheid hormoon ruim 10 keer meer dan overdag.

Dus Tip 1: probeer zoveel mogelijk buiten te zijn overdag. Ook als de zon niet schijnt.  Je krijgt dan voldoende licht binnen om je ideale ritme vast te houden. Daardoor voel je je al beter.

Wij houden onze epifyse vaak voor de gek door ’s avonds laat nog heel lang fel licht in onze ogen te laten schijnen: door naar schermpjes of schermen te kijken… Daardoor denkt ons lichaam dat het nog dag is en maakt de pijnappelklier nog geen extra melatonine aan. Je ritme kan verstoord raken.

Tip 2:  Vermijd het kijken naar fel licht, met name van je mobiele telefoon, computer of TV vanaf een uur voor het slapen gaan. Ga liever een boek lezen, muziek luisteren of nog even een ommetje maken.

Je kunt melatonine ook innemen in een synthetische vorm. Dat wordt vaak aangeraden door de huisarts i.v.m. winterdepressie of bij slaapproblemen. Vaak gaan mensen er inderdaad een poosje beter door slapen.
Er zijn echter wel wat nadelen van deze synthetische vorm. Veel mensen zijn zich daar helemaal niet van bewust. Daarom zet ik ze hier even kort voor je op een rij:

Het zelf experimenteren met melatonine kent risico’s voor de volgende groepen:

  • Mensen met diabetes;
  • Bij depressiviteit;
  • Bij gebruik van een bloedverdunner;
  • Bij te hoge of te lage bloeddruk;
  • Mensen met epilepsie;
  • Bij een auto-immuunziekte;
  • Bij gebruik van andere verdovingsmiddelen;
  • Pas op als je zwanger bent: hoewel het onbekend is of melatonine schadelijk is voor je ongeboren kind als je zwanger bent wordt het gebruik ervan ten strengste afgeraden;
  • Let ook op bij het geven van borstvoeding. Nog te weinig onderzoek of het dan veilig kan.

Er zijn ook wat bijwerkingen bekend:

  • Een hoge dosering van dit medicijn kan je menstruatie aantasten, met daardoor problemen om zwanger te worden;
  • Een te hoge dosering kan de slaap juist verstoren en leiden tot een erg onrustig slaappatroon en extra vermoeidheid overdag;
  • Daarnaast kan teveel melatonine voor pijnlijke gewrichten, hoofdpijn en maagpijn zorgen;
  • Ook kan er bij mannen extra borstgroei ontstaan en kunnen hun zaadcellen minder beweeglijk worden met alle gevolgen van dien;
  • Ook heeft melatonine invloed op hoe je je puberteit doormaakt, zowel fysiek als emotioneel.

Tip 3:  als je dan toch zelf extra wat synthetische melatonine wilt nemen: doe dit in overleg met een deskundige.

Houd je pijnappelklier in zo goed mogelijke conditie: de epifyse (pijnappelklier) is erg gevoelig voor fluor. Fluor zit tegenwoordig in heel veel tandpasta’s. Gelukkig hebben we in Nederland geen gefluorideerd kraanwater! Dan hadden we waarschijnlijk nog meer mensen met slaapproblemen en winterdips.

Tip 4:  gebruik tandpasta zonder fluor!

En tenslotte: in de homeopathie zijn speciale middelen om je pijnappelklier (epifyse) te ondersteunen. Op deze manier kan je op een prettige en milde manier deze belangrijk klier in topconditie krijgen!

Tip 5, de gouden tip: vraag je homeopaat naar de speciale behandeling voor de pijnappelklier!

Ik wens je een mooie winter met licht en liefde om je heen!