Eczeem en andere huidklachten

Eczeem en andere huidklachten

Ongeveer 20 procent van de kinderen in Nederland heeft korte of langere tijd last van eczeem: roodheid, schilfering en vooral: jeuk!! Constitutioneel eczeem (bij jonge kinderen ook wel dauwworm genoemd) is een aangeboren huidaandoening. De klachten openbaren zich vaak al heel vroeg, vaak al als het kind nog een baby is. Bij baby’s zie je vooral roodheid en schilfering op de wangen en het hoofd; bij peuters zie je meer dat er plekken komen in de knieholtes en elleboogplooien. Krabben op de jeukende plekken levert vaak wondjes op die geïnfecteerd kunnen raken. De huid wordt ook extra gevoelig voor schimmelinfecties. Erfelijke aanleg speelt zeker een rol. En daarbij kan ook een allergie voor bijv. huisstof meespelen.

Klassieke homeopathie is heel geschikt om deze klacht aan te pakken: op verschillende vlakken kan de homeopaat deze ziekte behandelen. We beschikken over middelen om de acute klachten te verminderen, de jeuk te verlichten bijv. Maar daarnaast is het nodig om een middel voor de erfelijke belasting voor te schrijven. En als belangrijkste: een middel op de constitutie, de aanleg van het kind. Hiermee kunnen we op een milde en duurzame manier het eczeem genezen.

Dat is overigens vaak wel een wat langere weg dan de meeste ouders in gedachten hebben. Wat een snellere methode lijkt is: een hormoonzalf geven waardoor de acute klachten snel verdwijnen. Maar de onderliggende aanleg is hiermee niet verdwenen. Eigenlijk wordt de klacht alleen maar onderdrukt en ontwikkelen veel kinderen hierna dieper liggende klachten in de vorm van astma. Genees je dan als homeopaat de astma, dan zie je daarna vaak een periode waarin de huidklachten weer terugkeren. Als deze ook, op de juiste (homeopathische) manier genezen zijn, is het kind pas echt beter.

Het kan dus heel veel gezondheidswinst opleveren om het eczeem niet weg te smeren maar op de juiste manier te behandelen!

Natuurlijk is mijn behandeling ook heel geschikt bij de behandeling van al veel langer bestaande huidklachten, denk ook aan psoriasis. Of bij pas ontstane acute huidklachten.