Angsten en depressie

Angsten en depressie

Leven met angst kan je dagelijks bestaan behoorlijk beïnvloeden. Ziehier het verhaal van een van mijn oud-patiënten:

“Vorig jaar overviel het me plotseling, in de supermarkt. Ik kon gewoon niet binnenblijven, voelde me draaierig en haastte me naar buiten. Sindsdien vertrouw ik mijn lijf niet meer, ben heel bang dat het weer terug komt en ik blijf dan ook veel meer binnen dan eerst. Ook rijd ik geen auto meer, en ben ik liever niet in grote gezelschappen. Ik heb ook steeds meer dagen dat ik zwaarmoedig ben, het hoeft allemaal niet zo meer van me.” Bij navraag blijkt dat Andrea vorig jaar onder grote druk stond op haar werk en dat het ook thuis niet lekker liep. Na een half jaar heeft ze van haar huisarts een antidepressivum gekregen. “Dat hielp eerst wel, maar de laatste tijd niet meer zo. Ik wil er ook van af, want het kan verslavend werken”. Ze vertelt dat haar moeder en zus ook angsten hebben en antidepressiva gebruiken.

We starten de homeopathische behandeling naast de reguliere medicatie. Andrea krijgt een middel dat is voorgeschreven op de acute angstklachten en een middel dat met familiaire aanleg te maken heeft. Hierdoor ontstaat er al snel veel meer rust en vertrouwen. De volgende stap wordt het stabiliseren van deze rust en het afbouwen van de antidepressiva.

Met klassieke homeopathie is het mogelijk om op een milde maar heel doeltreffende manier weer grip op je leven te krijgen. Dit geldt even zo voor wanneer je in een depressie bent terechtgekomen. We kijken naar de evt. oorzaak en je persoonlijke aanleg. Als je al antidepressiva gebruikt, blijf je die eerst nog gebruiken. Pas als je voelt dat je ze minder nodig zou kunnen hebben bouw je af in overleg met degene die ze voorschrijft. Het tijdig starten met klassieke homeopathie kan voorkomen dat je in een depressie terechtkomt.

De klassiek homeopaat kan op verschillende fronten medicijnen inzetten (bijv. op de eerste aanleiding, op iemands aanleg voor stress, op familiaire belasting, op klachten door reguliere medicijnen). Dat biedt veel mogelijkheden tot herstel. Dan kan iemand weer gaan genieten van het leven.