Wat is Klassieke Homeopathie

Wat is Klassieke Homeopathie

Eerst de vraag: wat is homeopathie?

Homeopathie is een krachtige geneeswijze die is gebaseerd op wetten uit de natuur en ook gebruikt maakt van producten uit de natuur. Een belangrijke natuurwet is: actie = reactie. Hiermee houdt ons lichaam zichzelf constant in een evenwicht. Maar bij ziekte lukt dat niet meer. Het evenwicht is verstoord. Soms voor even (in de acute ziektes), soms voor langere tijd en dan kan een ziekte chronisch worden. In beide gevallen werkt homeopathie.

Homeopathische middelen zijn, voor ze in gebruik werden genomen, eerst uitgetest door gezonde (dappere) vrijwilligers. De Duitse arts Samuel Hahnemann is hiermee gestart rond 1800 en tot op de dag van vandaag worden er nog nieuwe middelen uitgetest. Gezonde proefpersonen nemen dan in hoge doses een homeopathisch bereid middel in en krijgen daardoor allerlei klachten op fysiek en emotioneel/mentaal gebied. Die symptomen worden zeer nauwkeurig vastgelegd. Bij een zieke met deze symptomen worden deze door dit middel te geven juist weer genezen. We genezen een klacht met een prikkel die dezelfde klacht oproept. Vandaar de naam: homeopathie (homeios =gelijk, pathos = ziekte). Homeopathie ondersteunt dus het zelfgenezende vermogen. Zowel geest als lichaam komen weer in balans. Daardoor is homeopathie ook heel geschikt bij emotionele en geestelijke onbalans.

Klassieke homeopathie is homeopathie zoals die werd ontdekt en ontwikkeld door de duitse arts/apotheker Samuel Hahnemann (1755-1843). In de loop der jaren hebben veel homeopaten getracht aan zijn theorie te sleutelen. Hierdoor ontstonden andere vormen van homeopathie zoals complexhomeopathie. Ook bruikbaar, maar ik werk vanuit de oorspronkelijke methode.