Reuma en fibromyalgie

Reuma en fibromyalgie

Reumatoide Artritis (RA) is een zeer pijnlijke vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. 

Fibromyalgie is juist een aandoening van de weke delen. Ook hier krijg je last van veel pijn en veel vermoeidheid.

RA en fibromyalgie zijn chronische ziekten en chronische ziekten genezen nooit vanzelf. We zullen het natuurlijk herstelvermogen van de mens dus een handje moeten helpen. Dat kan met klassieke homeopathie uitstekend.

Tijdens de behandeling schrijft de homeopaat voor op de oorzaken en begeleidt het herstel. Als mogelijke oorzaak kan meespelen: de aanleg. Vaak is er in de familie van de patient sprake van een TBC-belasting. Zo kan TBC in het voorgeslacht, reuma in het nageslacht tot gevolg hebben. Verder kunnen leefomstandigheden, zoals teveel stress, zorgen en een langdurige fysieke overbelasting net de druppel zijn die de emmer doen overlopen in het erfelijk belaste lichaam!

Onze constitutie speelt ook altijd een belangrijke rol: we hebben allemaal onze eigen zwakke plekken in onze weerstand. Bij mensen met RA en fibromyalgie zitten die in hun immuunsysteem..

Er zal op iedere oorzaak apart voorgeschreven worden. En natuurlijk zal ik als homeopaat op de acute pijnklachten voorschrijven. Deze moeten dan in 1 à 2 weken aanzienlijk verminderd zijn. Het ontstekingsproces zal afnemen. De bewegingsbeperking door blijvende gewrichtsschade is jammer genoeg niet altijd omkeerbaar. Maar het proces zal zich niet voortzetten, waardoor zoveel mogelijk schade beperkt blijft.

Met homeopathie zijn goede resultaten te behalen. Ik heb ruime ervaring in de behandeling van RA en fibromyalgie. U bent van harte welkom in mijn praktijk.