donkere-winter-plusDe donkere wintermaanden staan voor de deur. Ik ken mensen die zich daar al helemaal op verheugen: “He, gezellig, lekker vroeg donker en de kaarsjes aan!” Zelf ben ik niet zo’n fan van de winter. Vooral vanwege het weinige licht. Maar in het voorjaar voel ik me vanzelf weer wat vrolijker worden.

Nu valt die ‘winterblues’ bij mij nog erg mee, maar ik zie in mijn praktijk genoeg mensen die echt moeite hebben met het gebrek aan licht. Hun weerstand neemt af, ze zijn veel gevoeliger voor stemmingswisselingen, slapen slechter en zijn eerder vermoeid.

Als je klachten hebt, die zo duidelijk gekoppeld zijn aan een bepaald seizoen, kun je er dus als het ware de klok op gelijk zetten: “Ieder jaar in november begint voor mij een periode van bronchitis”… of: “De hooikoorts begint bij mij ieder jaar in de maand mei”.

Wij noemen dat periodiciteit. periodiciteitJe weet dat sommige klachten op een vaste tijd de kop opsteken. Zo kan je ook periodiciteit aantreffen in menstruatieklachten: je cyclus is immers ook gekoppeld aan een vast ritme. Ook migraine-klachten kunnen een periodiek verloop hebben.

Als je zo duidelijk die periodiciteit ziet bij je zelf, ga je vanzelf maatregelen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een daglichtlamp kopen, als je last hebt van een winterdip. Of je plant geen grote taken op de dagen dat je vermoedt dat je weer migraine krijgt. Je gaat geen grote wandeling maken op je eerste menstruatie-dag  etc…etc..

depressie-plusDat is natuurlijk al heel handig en verstandig; je eigen periodiciteit herkennen. Maar er is daarmee niet echt iets opgelost intern. In jouw eigen systeem is de periodiciteit nog steeds aanwezig. En bij hooikoorts bijvoorbeeld kan het nog eens zo zijn, dat je elk jaar meer last krijgt van de klachten!

Homeopathie werkt wél op de basale ritmes in jezelf. Er zijn speciale homeopathische middelen die de periodiciteit kunnen doorbreken. Deze middelen zet ik als homeopaat vaak in naast de andere homeopathische behandeling. Ik zal hieronder een voorbeeld geven.

Marja (niet haar echte naam) komt bij mij met de klacht van winterdepressie. Ieder jaar in oktober voelt ze het al aankomen: ze wordt somberder, en ook steeds meer moe. Regelmatig een verkoudheid, een griepje en ze gaat tegen allerlei gewone dingen vreselijk opzien. Zodra de maand januari voorbij is, voelt ze haar krachten weer terugkomen. Ze kan er -inderdaad- de klok op gelijk zetten.

Marja krijgt van mij homeopathische middelen om haar weerstand te verhogen tegen de griep en verkoudheden, en om zich opgewekter en daadkrachtiger te voelen. En daarnaast neemt ze een middel dat de periodiciteit gaat doorbreken. Dat middel neemt ze ook in -maar dan maar 1x vrouw-blijper week- in de periode vanaf februari. Het volgende jaar is de winter voor Marja al veel minder lastig en het jaar erna vindt ze nog steeds de winter niet echt prettig, maar kan ze prima functioneren. De periodiciteit is verbroken.

Homeopathie blijkt ook daarvoor weer een heel diepwerkende methode te zijn…