2016-4 Foto column KvG“Ik voel me omhuld door een grote donkere wolk.” Dat hoor ik mensen in mijn praktijk soms zeggen. Natuurlijk kan je een periode somber en verdrietig zijn als een normale reactie op een trieste gebeurtenis. Maar als het je overkomt dat de donkere wolk niet meer weggaat, kan er sprake zijn van een depressie.

De belangrijkste klachten zijn: somberheid, verlies van plezier en interesse, besluiteloosheid, concentratieproblemen, schuldgevoel en gedachten aan de dood. Vaak komen er klachten bij als angst en paniek, slaapproblemen, verminderde eetlust, vermoeidheid en vage pijnklachten. Dus als iemand vertelt dat hij/zij al een poos in deze donkere wolk zit, ben ik alert: een depressie is iets om serieus te nemen.

Depressiviteit bepaalt je leven enorm. Als homeopaat heb ik ruime mogelijkheden om je te helpen bij een depressie, om de wolk te laten optrekken. Er zijn homeopathische medicijnen die speciaal daar voor bedoeld zijn. Misschien gebruik je al antidepressiva en wil je kijken of je daarin kunt minderen. Natuurlijk doe je dat in overleg met je voorschrijvend behandelaar. Als we homeopathie inzetten, zie ik in mijn praktijk vaak dat het lukt om de antidepressiva sterk te minderen of ook zonder antidepressiva een gelukkig leven te leiden. Homeopathie kan je helpen om je levensvreugde weer te voelen en in je kracht te komen. Dit alles op een milde maar doeltreffende manier. Ik ben nu twintig jaar aan het werk als homeopaat en heb de donkere wolk bij depressieve mensen zien optrekken. Dat is prachtig om mee te maken. Je bent van harte welkom in mijn praktijk!