Dat willen we toch allemaal wel: gezond oud worden?? Daarom was ik blij met het thema voor de week van de homeopathie 2017: ‘Gezond oud worden met homeopathie’.

Elk jaar vindt in april de week van de homeopathie plaats, ter nagedachtenis aan de geboortedag van de grondlegger van de homeopathie, Dr. Samuel Hahnemann. Er zijn dan door het hele land lezingen en activiteiten. Ik zet mijn blog in het teken van dit thema.

© Barbara Quinn | Dreamstime Stock Photos

Homeopathie en ouderen

Bij homeopathie wordt vaak aan kinderen gedacht omdat zij goed en snel op homeopathie reageren. Toch is er een toenemend aantal ouderen dat de voordelen van een homeopathische behandeling leert kennen en waarderen. Dat merk ik ook in mijn praktijk.

De levensverwachting is in West-Europa hoger dan ooit eerder het geval was. En hoe langer mensen leven, hoe vaker ziekten zoals diabetes, kanker, hypertensie, artritis, depressie en vergeetachtigheid voorkomen. De levenskracht van het lichaam, de eigen-wijsheid kan niet langer de orde in het systeem handhaven….

Vaak nemen oudere mensen dagelijks verschillende reguliere medicijnen in. Soms ook verdragen ze deze medicatie niet goed. Daarbij komt het regelmatig voor dat de verschillende inhoudsstoffen van de medicijnen elkaar onderling beïnvloeden waardoor ongewenste neveneffecten kunnen worden versterkt.

Versterk de levenskracht!

Wat de homeopathie zo bijzonder maakt, is dat zij de levenskracht versterkt. Waar reguliere medicijnen pijnklachten en ontstekingen kunnen doen verminderen, pakken zij niet de oorzaak (een verstoring van de orde in je lichaam) aan. Vaak heeft je lichaam er op de lange duur dan juist last van door de chemische belasting op lever en nieren.  Homeopathie helpt je wél om je levenskracht, je genezend vermogen, weer te optimaliseren. En dat is een totaal andere invalshoek, waar steeds meer ouderen ook enthousiast van worden! Ze merken dat ze minder andere medicijnen nodig hebben en meer energie en levenslust hebben.

Preventie en zelf aan de slag!

Het leven is niet maakbaar, we hebben niet alles onder controle. Zeker niet als het om geluk, vitaliteit en gezondheid gaat. Maar we kunnen wel ons best doen om datgene wat we kúnnen bijdragen, ook daadwerkelijk te doen.

Genoeg bewegen, gezond eten, zorgen voor voldoende ontspanning en voldoening…. daar heb je zelf een keuze in. Om je daarbij te helpen kan een bezoekje aan mijn praktijk heel handig zijn: met homeopathie kan je bijv. tot meer daadkracht en ontspanning komen en (letterlijk) tot meer bewegingsvrijheid!!

Verder kan ik je helpen door informatie, bijvoorbeeld door mijn:

Serie boekjes over dagelijkse preventie tegen kanker

Ik heb een serie handzame boekjes geschreven over dagelijkse preventie tegen kanker: makkelijke tips voor alledag, wetenschappelijk onderbouwd en goed in te passen. Deze tips helpen je ook om gezond en fit ouder te worden, dus dat sluit naadloos aan bij het thema  van de week van de homeopathie.

Deel vijf is uit! ‘Wat doen we met zuivel en soja?’ 

Een korte inleiding: Nederlanders groeien vrijwel allemaal op met het idee, dat zuivel onmisbaar is voor je gezondheid. Je krijgt er sterke botten van en melk bevat goede stoffen. Wetenschappelijk onderzoek laat echter weinig heel van dit idee. Mensen die gespecialiseerd zijn in voeding en kanker zijn het over heel veel dingen oneens, maar ze zeggen allemaal: zuivel is een aanjager voor het krijgen van kanker. Ook over soja is veel onenigheid, en waar twijfel is, zou ik zeggen: liever niet gebruiken.

In boekje 5 leg ik je precies uit hoe het zit en wat goede alternatieven zijn.

Zo, weer genoeg stof ter overweging en inspiratie.

Heb het goed, en ik wens je toe dat je heel gelukkig en fit oud mag worden…

Op je gezondheid,

Harmke

Als jij je ervaringen met zuivel en/of soja, of je vragen erover wilt delen: schrijf gerust een commentaar in het blok hieronder….