Soms stroomt mijn hart over van dankbaarheid. Ken je dat gevoel, dat je bijna uit elkaar barst, omdat je voelt dat je hart opzwelt en er een warme golf door je heen gaat… Ik kan er tranen bij in mijn ogen krijgen en tintelingen door mijn hele lijf. Dankbaarheid is een heel krachtige emotie. Hoe krachtig, dat lees je hier!  hart van bloemen-plus

Dankbaarheid is een enorme oppepper voor onze gezondheid!
Als we dankbaar zijn, zijn we opgewekter, slapen we beter, zijn we minder moe en hebben we minder kans op hart- en vaatziekten. Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego deden dit jaar een paar inspirerende ontdekkingen:

  • Dankbaarheid vermindert de kans op een tweede hartinfarct;
  • Dankbaarheid vermindert de kans op ontstekingen, ook bij chronische ziektes;
  • Dankbaarheid zorgt er voor dat we minder last van stress hebben.

Het onderzoek is gedaan bij een groep van 186 mannen en vrouwen die de diagnose hartfalen hadden en die schade aan hun hart hadden door een hartinfarct. Zij hielden gedurende het onderzoek een “dankbaarheidsdagboek” bij, waarin ze dingen opschreven waarvoor ze dankbaar waren. In de acht weken waarin ze dat deden daalden hun waardes i.v.m ontstekingen en die wezen op een kans op een tweede hartinfarct. Daarnaast meldden de deelnemers een hele reeks andere veranderingen die hun gezondheid ten goede kwamen: beter slapen, betere stemming en minder vermoeidheid.
Je doet je gezondheid dus een plezier door bewust stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, ook al zijn er daarnaast moeilijke dingen in je leven.

Een ander bewijs van de krachtige werking van dankbaarheid zijn de foto’s die de Japanse wetenschapper Emoto heeft gemaakt van waterkristallen. Waterkristallen blijken van vorm te veranderen door hun omgeving. Natuurlijk door het landschap waarin ze zich bevinden, maar ook door wat er aan emoties in hun omgeving is! Zo zijn waterkristallen die in de klanken van Bach of Mozart hebben gestaan prachtig harmonieus van vorm, maar heavy metal levert een heel ander beeld op: de kristallen vervormen.

Emoto Mozart

Emoto Mozart

Emoto Heavy Metal

Emoto Heavy Metal

Als er tegen waterkristallen woedend geschreeuwd wordt vervormen ze ook. Als ze daarentegen met liefde omringd worden, zien we de prachtigste vormen.

 

Emoto Dankbaarheid

Emoto Dankbaarheid

Dankbaarheid blijkt dan een van de meest symmetrische, harmonieuze vormen op te leveren. Het is een heel krachtige, structuur gevende emotie.

Ons lichaam bestaat voor zestig procent uit water…… Dus wat denk je dat het effect van ruzie of schelden op ons interne water zal zijn? En wat zal het effect van liefde en dankbaarheid zijn?

Ik voel me dankbaar…
Ik heb alle redenen om dankbaar te zijn zo aan het einde van dit jaar, 2015. Ik heb lieve mensen om me heen, waarmee ik me verbonden voel. Ik heb heerlijk werk, dat mij vervult. Het is een groot goed om met homeopathie mensen te mogen ondersteunen. Om te zien dat met natuurlijke middelen op een zachte en duurzame manier lichaam en geest weer in balans komen.

Nieuwe website met nieuw E-book
Ook iets heel praktisch waar ik dankbaar voor ben, is het feit dat ik deze nieuwe website heb! De site waar je nu bent terecht gekomen. Neem er een kijkje, vul je emailadres in en ontvang mijn nieuwe e-book.

Waar ben jij dankbaar voor?
Ik lees heel graag waar jij op dit moment dankbaar voor bent…. Als we met elkaar onze dankbaarheid uiten zetten we krachtige, positieve energie neer in deze soms donkere wereld. Doe je mee?
Zet je commentaar hieronder…..

Ik wens jou als lezer een fijne decembermaand toe, waarin je met dankbaarheid kunt terugkijken op het afgelopen jaar.

Op je gezondheid!
Harmke