diabetes-plusIedere tien minuten komt er in Nederland een nieuwe Diabetes type II patiënt bij. Meer dan 1 miljoen mensen hebben de ziekte en hun aantal stijgt met 1000 per week‘. Aldus het Diabetesfonds.

Meestal wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar een aantal veroorzakers van de ziektes: slechte eetgewoontes, obesitas en een gebrek aan beweging. Maar vandaag vertel ik je over een paar nieuwe, minder bekende oorzaken. Ik geef je meteen ook tips wat jij zelf kunt doen om het risico op het krijgen van diabetes II te verkleinen.

Die minder bekende aanstichters van de ziekte zijn verschillende chemicaliën die overal in onze omgeving voorkomen en die we terugvinden  in ons voedsel en water.

Ik noem eerst de POP’s (persistente organische verontreinigende stoffen). Al in 2006 werd in een onderzoek onder meer dan 2000 Amerikaanse volwassenen een opvallend verband gezien tussen de hoeveelheid POP’s in het bloed van de deelnemers en het krijgen van diabetes. POP’s worden niet afgebroken en stapelen zich op in vetweefsel van mensen en dieren.  Degenen die het meest aan POP’s waren blootgesteld, hadden bijna 40x zo vaak diabetes!

Wat ook heel bijzonder was, was de volgende uitkomst van hetzelfde onderzoek:obesitas-plus Obesitas bleek alleen maar een risicofactor voor diabetes als er tegelijkertijd een bepaalde concentratie aan POP’s was. In het gerenommeerde tijdschrift The Lancet kwam daarom het commentaar te staan, dat vrijwel alle risico op diabetes door obesitas is toe te schrijven aan de POP’s en dat het vetweefsel slechts de drager is van dit soort chemicaliën.

Met andere woorden: het kon wel eens zijn, dat het niet de obesitas zelf is die diabetes veroorzaakt, maar dat het de toxische chemicaliën zijn die in vet worden opgeslagen. Later volgden nog 72 onderzoeken die allemaal het verband tussen diabetes type II en POP’s aantoonden.

Eenzelfde verband is er tussen zware metalen en de chemische stof bisfenol A. Bisfenol A wordt gebruikt voor plastic gebruiksartikelen.  Ook het plastic laagje aan de binnenkant van blikken bestaat uit bisfenol A. Bisfenol A lekt in ons eten en drinken.


Mijn tips voor jou

Nu zijn er gelukkig veel dingen die je zelf kunt doen ( of laten) zodat je zo min mogelijk van deze stoffen binnen krijgt. Ik geef je hier de tips:

  • Beperk het eten van dierlijke vetten. POP’s stapelen zich hierin op;
  • Eet zoveel mogelijk biologisch eten;
  • Vermijd producten uit blik (vanwege het plastic binnenlaagje) . Eet vers voedsel;
  • Kies glazen in plaats van plastic flessen water . Vermijd ook metalen flesjes want die zijn vaak aan de binnenkant bekleed met plastic dat Bisfenol A bevat;glazen-plus
  • Verwarm geen plastic in de magnetron;
  • Bewaar geen eten en drinken in plastic bakken. Glas en roestvrij staal zijn beter;
  • Gebruik een waterfilter om de zware metalen uit het water te filteren;
  • Eet maximaal 2x per week vis en kies soorten die niet zoveel kwik bevatten. Vaak zijn dat de kleinere vissen. Hoe kleiner hoe beter. Ansjovis, sardines, forel en wilde zalm zijn goede keuzes;
  • Stop met roken en vermijd meeroken. Je inhaleert anders zware metalen als cadmium en arsenicum;
  • Met supplementen gemaakt van algen (chlorella met name) reinig je je lichaam van zware metalen.


Grote schoonmaak!!

Grote schoonmaak houden is ook een goede preventie voor diabetes type II. Dus: regelmatig naar de sauna, en beweeg veel zodat je gaat zweten. Ga na afloop meteen douchen.

Homeopathie is een prima manier om je lichaam te ontgiften. We hebben speciale middelen waarmee je op een milde en doeltreffende manier je lichaam reinigt. Dit gaat op een prettige manier. Je merkt hoogstens dat je wat meer zult gaan plassen of zweten.

Ik kan me voorstellen dat het bovenstaande wel wat vragen oproept. Of misschien heb je nog goede tips voor de andere lezers van het blog. Gebruik je zelf al bovenstaande tips en hoe bevalt je dat???

Ik lees het graag. Laat je een comment achter hier onder het blog? Dank je!

Op je gezondheid, Harmke